De rol van lithiumblussers en accubeheer in de verzekeringswereld

Preventieve maatregelen verzekeraars voor lithium accu

De opkomst van lithium-ion batterijen en accu’s in onze dagelijkse gadgets, elektrische fietsen, en auto’s brengt naast gemak ook risico’s met zich mee. Het gevaar van branden veroorzaakt door lithium-ion accu’s is iets dat steeds vaker voorkomt. Verzekeraars spelen in op deze groeiende dreiging door aanvullende preventieve maatregelen te eisen om de veiligheid te waarborgen en de risico’s te verminderen.

Veranderende verzekeringsvereisten

Met de toename van het gebruik van lithium-ion accu’s en batterijen in diverse apparaten, worden verzekeraars geconfronteerd met meer brandgevaarlijke situaties. Er is een duidelijke trend waarbij accu’s spontaan ontbranden of zelfs exploderen, wat leidt tot aanzienlijke schade en financiële verliezen​1​. Om deze reden, gaan verzekeraars strengere eisen stellen aan de opslag van lithium-ion accu’s​​.

De samenwerkende verzekeringsmaatschappijen

Verzekeringsmaatschappijen zoals Nationale-Nederlanden, ABN Amro Verzekeringen, De Goudse Verzekeringen, Achmea, en Interpolis werken samen met organisaties als Battery Control om betrouwbare en veilige laadoplossingen te adviseren via hun lokale erkende assurantiekantoren​.

Nieuwe richtlijnen en verplichtingen

In 2023 wordt er een significante verandering verwacht met de introductie van de nieuwe PGS-richtlijn, die lithium-ion accukasten verplicht zal stellen. Deze kasten, ontworpen om de veiligheid rond het opslaan en laden van lithium-ion accu’s te verhogen, zijn uitgerust met diverse brandveiligheidsvoorzieningen. De nieuwe PGS-richtlijn is een reactie op het ontbreken van eerdere regelgeving en het toenemend aantal incidenten met lithium-ion accu’s​.

De financiële impact

De nieuwe veiligheidseisen en de bijbehorende investeringen in preventieve maatregelen zullen ongetwijfeld leiden tot hogere verzekeringspremies. Verzekeraars hebben al aangegeven dat 47% van de bedrijven aanvullende preventie-eisen zullen moeten naleven, met een gemiddelde investering van €301.000 per bedrijf, een toename van meer dan €25.000 vergeleken met 2021​5​.

Onmisbare rol van lithiumblussers

Tegen deze achtergrond spelen lithiumblussers zoals de ASAPs Lithiumblusser een cruciale rol in het bieden van een directe respons op lithium-brandincidenten. De investering in een milieuvriendelijke en efficiënte lithiumblusser zoals de ASAPs Lithiumblusser is niet alleen een stap in de richting van een veiligere omgeving maar ook een verstandige financiële beslissing gezien de strengere verzekeringsvereisten.

In deze dynamische veiligheids- en verzekeringslandschap is het van essentieel belang om goed geïnformeerd te zijn over de veranderende regelgeving en de beschikbare veiligheidsoplossingen om aan de verhoogde veiligheidsnormen te voldoen en tegelijkertijd de financiële impact te beheren.

Onze voordelen

Advies nodig?

- Uitgelicht product -

ASAPs Lithium Blusser

De Lithium brandblusser van ASAPs is een schuimblusser om accu branden tot 1000 Volt te blussen. De Lithiumblusser is een Nederlands product, 100 PFAS vrij, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar is. Naast Lithiumbranden blust het ook brandklasse A en F branden.

 175,00 Incl. BTW (Excl. BTW  144,63)

Lithium nieuws