Hoe blus je een Lithiumbrand?

Lithiumbrand blussen met hydrogel

De toenemende populariteit van Li-ion-batterijen is enorm. Daarom is het van cruciaal belang dat bedrijven en werknemers de bijbehorende veiligheidsrisico’s begrijpen. Deze instructie moet gericht zijn op de basisrichtlijnen voor hantering en opslag om zodoende brand en letsel op de werkplek te voorkomen.

Kortsluiting door fabricage fout

Er zijn twee basistypen lithiumbatterijstoringen. De eerste betreft een defect in de fabricage van de batterij. Wanneer het defect wordt ontdekt worden Li-ion-batterijen doorgaans teruggeroepen. De Samsung Galaxy Note7-smartphone leidde bijvoorbeeld tot twee terugroepacties. Wat uiteindelijk resulteerde tot het definitief uit de handel nemen van het model.

Kortsluiting door stressgebeurtenis

Het tweede type batterijstoring is moeilijk te lokaliseren. Het is meestal het gevolg van een stressgebeurtenis, zoals trillingen, een elektrische kortsluiting, of het kan gewoon een toevalstreffer zijn. Een milde kortsluiting veroorzaakt een verhoogde zelfontlading.  De warmteontwikkeling is minimaal, omdat het ontladingsvermogen erg laag is. Echter als er genoeg microscopisch kleine metaaldeeltjes op één plek samenkomen, begint er een flinke stroom tussen de elektroden van de cel te vloeien. Deze de plek wordt warmer en zwakker.

Waterlek als voorbeeld

Het werkt zoals een klein waterlek in een defecte waterkering. Dit begint klein, maar kan zich ontwikkelen tot een stortvloed met alle gevolgen van dien. Dit kan ook gebeuren bij een Lithium accu. De opbouw van warmte in de isolatielaag kan een cel beschadigen en hierdoor een elektrische kortsluiting veroorzaken. De temperatuur kan snel 500°C bereiken, waarna de accu vlam vat en/of explodeert.

Stappen om een Lithiumbrand te blussen

Lithiumbranden vormen een unieke uitdaging vanwege hun intense hitte en reactieve aard. Het is cruciaal om te weten hoe je adequaat kunt reageren wanneer zich een dergelijke brand voordoet. Hieronder worden de stappen uiteengezet die je moet volgen om een lithiumbrand veilig en effectief te blussen.

 1. Bel de Brandweer:
  Bel onmiddellijk de brandweer bij een lithiumbrand, vooral als de brand zich snel verspreidt of als het gaat om grote lithium-ion batterijen zoals die in elektrische voertuigen.
 2. Gebruik de juiste brandblusser: Gebruik een brandblusser die speciaal is ontworpen voor het blussen van lithiumbranden.
 3. Richt, knijp, spuit en veeg:
  Richt de brandblusser op de basis van de brand, knijp in de hendel, spuit het blusmiddel op de brand en veeg de sproeier heen en weer totdat de brand is gedoofd.
 4. Herhaal indien nodig: Als de brand weer oplaait, blijf dan het blusmiddel aanbrengen totdat de brandweer arriveert.Voorbeelden van

Brandblussers voor lithiumbranden

Bij het kiezen van een brandblusser voor lithiumbranden is het belangrijk om te begrijpen welke soorten brandblussers effectief zijn tegen deze unieke en gevaarlijke branden. De volgende lijst bevat verschillende soorten brandblussers die zijn ontworpen om lithiumbranden te bestrijden, elk met hun eigen unieke mechanismen en voordelen.

 • Lith-Ex Brandblussers: Deze brandblussers gebruiken een verneveld wateroplossing met een speciaal additief om lithiumbranden te blussen.
 • Hydrogel Brandblussers (zoals ASAPs Lithium Blusser): Hydrogel brandblussers maken gebruik van een speciale gel die de brand koelt en isoleert van zuurstof.
 • Koper-gebaseerde brandblussers: Koper-gebaseerde brandblussers gebruiken een koperen bluspoeder dat zich aan het lithium hecht en een barrière vormt tussen het lithium en de zuurstof, waardoor de brand wordt gedoofd.
 • Clean agent brandblussers: Clean agent brandblussers, zoals die met Halotron, kunnen ook worden gebruikt om lithiumbranden te blussen, hoewel ze niet zo effectief kunnen zijn als de andere genoemde blusmiddelen.
 • Droge chemische brandblussers: Speciale droge chemische brandblussers die zijn ontworpen voor metaalbranden kunnen ook worden gebruikt, maar het is belangrijk om te controleren of ze geschikt zijn voor lithiumbranden.

Welke brandblusser geniet de voorkeur?

 Het veilig en effectief blussen van lithiumbranden vergt een zorgvuldig ontworpen en gespecialiseerde aanpak, en de ASAPs Lithium Blusser steekt met kop en schouders uit boven andere opties op de markt.

ASAPs Lithiumblusser in het kort

De ASAPs blusser is specifiek ontworpen voor het bestrijden van lithium-ion batterijbranden, iets waar standaard brandblussers vaak tekort schieten. Met zijn innovatieve Hydrogel-technologie biedt het een krachtige blusoplossing die zowel de temperatuur van de brand snel verlaagt als de brandhaard isoleert van zuurstof, twee cruciale factoren bij het blussen van lithiumbranden.

De voordelen van deze Lithiumblusser

Daarnaast is de ASAPs Lithium Blusser ook milieuvriendelijk en PFAS-vrij, wat een belangrijke overweging is in een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan. De gebruiksvriendelijkheid van de ASAPs blusser, met een spuitbereik van 4 meter en een blustijd van 70 seconden, zorgt voor een snelle en effectieve respons in noodsituaties, wat van vitaal belang is om verdere schade en gevaar te voorkomen.

In vergelijking met andere brandblussers

In vergelijking met andere brandblussers op de markt, biedt de ASAPs Lithium Blusser een superieure en betrouwbare oplossing voor het veilig blussen van lithium-ion batterijbranden. Of het nu gaat om een huishouden, een bedrijf of een elektrisch voertuig, de ASAPs Lithium Blusser is veruit de meest verstandige keuze voor het waarborgen van de veiligheid en het beschermen van waardevolle eigendommen en levens.

Tot slot

Investeer in de ASAPs Lithium Blusser en zorg ervoor dat u voorbereid bent op het onverwachte, met de beste bescherming tegen lithiumbranden die momenteel beschikbaar is.

Onze voordelen

Advies nodig?

- Uitgelicht product -

ASAPs Lithium Blusser

De Lithium brandblusser van ASAPs is een schuimblusser om accu branden tot 1000 Volt te blussen. De Lithiumblusser is een Nederlands product, 100 PFAS vrij, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar is. Naast Lithiumbranden blust het ook brandklasse A en F branden.

 204,00 Incl. BTW (Excl. BTW  168,60)

Lithium nieuws