De toenemende populariteit van Li-ion-batterijen is enorm. Daarom is het van cruciaal belang dat bedrijven en werknemers de bijbehorende veiligheidsrisico’s begrijpen. Deze veiligheidsinstructie moet gericht zijn op de basisrichtlijnen voor hantering en opslag om zodoende brand en letsel op de werkplek te voorkomen.
Kortsluiting door fabricage fout
Er zijn twee basistypen lithiumbatterijstoringen. De eerste betreft een defect in de fabricage van de batterij. Wanneer het defect wordt ontdekt worden Li-ion-batterijen doorgaans teruggeroepen. De Samsung Galaxy Note7-smartphone leidde bijvoorbeeld tot twee terugroepacties. Wat uiteindelijk resulteerde tot het definitief uit de handel nemen van het model.
Kortsluiting door stressgebeurtenis
Het tweede type batterijstoring is moeilijk te lokaliseren. Het is meestal het gevolg van een stressgebeurtenis, zoals trillingen, een elektrische kortsluiting, of het kan gewoon een toevalstreffer zijn. Een milde kortsluiting veroorzaakt een verhoogde zelfontlading. De warmteontwikkeling is minimaal, omdat het ontladingsvermogen erg laag is. Echter als er genoeg microscopisch kleine metaaldeeltjes op één plek samenkomen, begint er een flinke stroom tussen de elektroden van de cel te vloeien. Deze de plek wordt warmer en zwakker.
Waterlek als voorbeeld
Het werkt zoals een klein waterlek in een defecte waterkering. Dit begint klein, maar kan zich ontwikkelen tot een stortvloed met alle gevolgen van dien. Dit kan ook gebeuren bij een Lithium accu. De opbouw van warmte in de isolatielaag kan een cel beschadigen en hierdoor een elektrische kortsluiting veroorzaken. De temperatuur kan snel 500°C bereiken, waarna de accu vlam vat en/of explodeert.
Het blus je een lithium brand?
Ondanks hun naam bevatten lithium-ionbatterijen die in consumentenproducten worden gebruikt, geen lithiummetaal. Daarom mag een brandblusser van klasse D niet worden gebruikt om een lithium-ionbatterijbrand te bestrijden. Brandblussers van klasse D bevat droog poeder. Deze brandblussers zijn alleen bedoeld voor brandbare metaalbranden. Aangezien lithium-ionbatterijen niet zijn gemaakt met metallisch lithium, zou een klasse D droogpoederblusser niet effectief zijn.
Lithiumbranden in consumenten elektronica is een klasse B brand
Dus, hoe kies je de juiste brandblusser in dit scenario? Lithium-ionbatterijen worden beschouwd als een brand van klasse B, dus er moet een standaard ABC- of droge chemische brandblusser worden gebruikt. Klasse B is de classificatie die wordt gegeven aan ontvlambare vloeistoffen. Lithium-ionbatterijen bevatten vloeibare elektrolyten die voor een geleidend pad zorgen, dus de batterijen krijgen een brandklasse B.